Teatrul Thespis

Coordonator: Adrian Korek

Una dintre trupele de teatru de amatori cu cea mai lungă și susținută activitate din România este Teatrul studențesc Thespis. Primele întâlniri teatrale aveau loc în 1965 în Clubul Universităţii din Timişoara, apoi la Casa Tineretului, colaborările din acea perioadă avându-i ca protagoniști pe regizorii Nicky Wolcz, Aureliu Manea (unul din părinții reteatralizării românești), întâlniri care și-au pus amprenta pe stilul de regie și pe estetica teatrală abordată apoi de Diogene Bihoi. Colaborările au fost de asemenea și cu muzicieni din cosmopolita Timișoară a anilor de înflorire culturală, precum muzicianul Ilie Stepan sau formația Phoenix, cu care s-a reușit realizarea spectacolului Țiganiada, care a făcut furori în turneul de promovare a albumului Phoenix.

În anii ’80 au avut loc și câteva premiere mondiale de texte inedite, printre care prima montare a unui text al lui Matei Vișniec – Sufleurul fricii (1984), în momentele în care acest autor era cenzurat…

După Revoluţia din 1989, Teatrul Studenţesc Thespis activează în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, această colaborare ducând la înflorirea actvităţii acestui teatru. Are în componenţă circa 20 de membri stabili, studenţi şi absolvenţi de facultăţi de diverse profile (medicină, politehnică, litere etc.).

Membrii săi se ocupă de la actorie la regia, scenografia şi costumele necesare spectacolelor proprii, precum şi de promovarea prin afişe concepute de către membrii săi.Locaţia s-a schimbat în anii ce au urmat, după Revoluţia din 1989 Teatrul Thespis activând sub umbrela Casei de Cultură a Studenţilor din Timișoara.

Inițiatorul și mentorul teatrului Thespis a fost Diogene V. Bihoi (1946-2002) a fost un animator cultural, dar și excelent om de cultură, Cetățean de Onoare al Timișoarei post-mortem.

A colaborat cu teatrele din Timișoara, dar marea lui dragoste a fost și rămas Teatrul Thespis, în care avea libertatea de creație și expresie, precum și publicul potrivit pentru limbajul său artistic, inspirat din happeningurile teatrului occidental și noile curente, pe atunci, inițiate de Peter Brook sau Jerzy Grotowski, ale căror cărți și cercetări teatrale au reprezentat o revoluție culturală preluată și în stilul de lucru al trupei timișorene, care l-a făcut astfel o apariție aparte și apreciată în viața teatrală studențească din România.

Teatrul Studentesc Thespis prezintă constant spectacole la sediul său actual, studioul de teatru 202 “Lelu Bihoi” din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor, cât și în spații publice sau cluburi, fiind coordonat în ultimii 10 ani de actorul Adrian Korek, care este, în același timp și cadru didactic în cadrul facultății de profil artistic din Timișoara. Pentru montările de spectacole sunt abordate texte de teatru absurd, expresionist, dar şi clasic, repertoriul cuprinzând şi spectacole de teatru-dans sau non-verbale. De la texte proprii ale studenţilor membri (Cosmin Gheorghe, Traian Şoimu, Dinu Bodiciu, Noemi Dumitrescu, Alexandru Daş, Mihaela Ciutacu, Ciprian Irimieş, Alina Guţuleac, Andra Duţeanu) la texte din dramaturgia naţională şi universală (William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Albert Camus, F.G. Lorca, Boris Vian, Samuel Beckett, Fernando Arrabal, Woody Allen, Daniil Harms, J.P. Sartre, I.L. Caragiale, Petru Ispirescu, Marin Sorescu, Eugen Ionesco, Matei Vişniec), cu toţii şi-au găsit un pre-text teatral pe scena Thespis-ului. Spectacolele participă anual la festivaluri naționale și internaționale, bucurându-se de o deosebită apreciere, datorită montărilor curajoase și neconvenționale, fiind un etalon pentru teatrul studențesc din țară, atât înainte, cât și după Revoluția din 1989.

De-a lungul anilor, prin ”laboratorul” Teatrului Thespis au trecut actori care aveau să facă carieră, cum ar fi Armand Calotă, Florin Călinescu, Sabin Popescu, Doru Titz ”Castravete”, Doru Maniu, Mirela Puia, Patricia Nedelea, Filip Odangiu, Ioana Barbu, Ciprian Alexandrescu, Traian Şoimu, precum și Ovidiu Mihăiţă, Ioana Iacob, Christine Cizmaş, Ioan Codrea, Ionuț Pârvulescu, aceștia din urmă formând în 2005 Teatrul independent ”Auăleu”.